Near-zero downtime migratie en managed services bij DNS Belgium

DNS Belgium registreert op nationaal niveau domeinnamen voor .be, .vlaanderen en .brussels. Zij organiseren alle technische aspecten en kwaliteitsborging met betrekking tot deze registraties.
Het is een non-profitorganisatie die in 1999 is opgericht door ISPA Belgium (Internet Service Providers Association), Agoria (federatie voor de technologie-industrie) en BELTUG.
DNS Belgium beheert de .be-, .vlaanderen- en .brussels domeinnaam registraties.
Alle .be-registraties worden opgeslagen in een centrale Oracle database, waardoor deze database een essentiële bron is voor DNS Belgium.

Uitdagingen

In 2016 besloot DNS Belgium het volledige .be-registratiesysteem naar de cloud te verplaatsen. Door het beheer van de infrastructuur (datacenter, hardware, connectiviteit, …) uit te besteden, kunnen de ingenieurs van DNS Belgium zich focussen op het verbeteren van de software zelf en het automatiseren van alle implementaties.

DNS Belgium koos ervoor om hun on-premise Oracle Real Application Cluster te vervangen door een hoog beschikbare Amazon RDS (Relational Database Service) instantie. Deze oplossing biedt een “database as a service” en maakt het heel eenvoudig om een relationele database in de cloud op te zetten, te bedienen en te schalen.

Amazon RDS verwerkt routinematige database taken zoals provisioning, patching, back-up, herstel, foutdetectie en reparatie. Om de migratie succesvol te laten verlopen, stond DNS Belgium voor de volgende uitdagingen:

  • Controleer de haalbaarheid van de Amazon RDS voor Oracle oplossing
  • Identificeer de beperkingen en operationele veranderingen bij het gebruik van een database in de cloud
  • Migreer de database (+ 300 Gb) naar Amazon RDS met minimale downtime en absoluut zonder gegevensverlies
  • Beoordeel en implementeer opties voor hoge beschikbaarheid en noodherstel

Oplossingen

In maart 2016 werkte DNS Belgium samen met Exitas om deze uitdagingen aan te gaan. Exitas startte met een haalbaarheidsonderzoek en kwam tot de conclusie dat de Amazon RDS oplossing aan alle vereisten van DNS Belgium voldeed, inclusief hoge beschikbaarheid, prestaties en versleuteling van gegevens in rust. In de zomer en herfst van 2016 heeft Exitas verschillende migratiescenario’s ontwikkeld, getest en vergeleken, rekening houdend met de vereiste om de migratie binnen maximaal 6 uur downtime te voltooien. Er werd speciale aandacht besteed aan het garanderen en verifiëren van nul gegevensverlies, aangezien tijdens de migratie geen enkele vermelding in de .be-registratiedatabase verloren kan gaan. Tijdens de ontwikkeling van dit scenario is veel ervaring opgedaan met de operationele taken en beperkingen van Amazon RDS. Geen van deze beperkingen was echter een blokkerende factor voor het project. Om een hoge beschikbaarheid van de Oracle database te garanderen, is gekozen voor een configuratie met meerdere AZ (beschikbaarheidszone), d.w.z. een synchrone opslag gebaseerde replicatie technologie aangeboden door Amazon RDS. Hierdoor kan de database automatisch failover naar een synchroon gerepliceerde secundaire database in een ander datacenter in het geval van een storing op de primaire site. Bovendien werd Amazon DMS (Data Migration Services) gebruikt om een on-premise database synchroon te houden met de primaire database, met behulp van logische replicatie. Hiermee wordt voorkomen dat blokkeringen zich voortplanten van de primaire naar de DR-database. De laatste migratie vond plaats op 11 februari 2017 binnen de voorziene onderbreking van 6 uur en alles verliep vlot.

Vandaag

De database draait sindsdien probleemloos in Amazon RDS. Na een paar weken toezicht te hebben gehouden op de database, concludeerde Exitas dat de database zonder prestatieproblemen kon worden opgeschaald naar een kleiner instantietype.

Dit heeft de kosten van de Amazon services en de Oracle licenties aanzienlijk verlaagd.

Dankzij een grondige voorbereiding is de migratie van de + 300Gb database naar Amazon RDS voor Oracle voltooid met minimale downtime en zonder gegevensverlies.

Waarom Exitas?

“Exitas is de grootste Oracle partner in België en heeft meer dan 25 jaar Oracle DBA ervaring. Ze hebben een constante focus op nieuwe evoluties in Oracle en houden ook cloudoplossingen zoals AWS, Azure en Oracle Cloud in de gaten. Dit maakt Exitas de voorkeurspartner die ons helpt bij de migratie naar Amazon RDS. ”
Maarten Bosteels – Director Engineering

Onze succesverhalen

Voor elk probleem hebben wij een oplossing.
Neem een kijkje in onze waaier aan talenten om te zien waarmee wij jou kunnen ondersteunen.

Colabo ondersteunt je bij elke stap in het (digitale) transformatieproces.